Afwezigheid tijdens intramurale Wlz-zorg
Radar (AVRO/TROS) heeft deze week aandacht besteed aan de verlofdagen die een intramurale cliënt met een Wlz-indicatie kan hebben. Ondanks de behoefte aan 24-uurszorg kan een cliënt een aantal dagen per jaar met ‘verlof’, om bijvoorbeeld op vakantie te gaan of tijd met familie door te brengen.
In de specifieke casus was sprake van een dementerende dame, die regelmatig door haar dochter wordt opgehaald en een behoorlijk aantal weken per jaar buiten het verpleeghuis verblijft. De zorginstelling gaf aan dat dit gelimiteerd moest worden tot 42 dagen per jaar. Dit omdat ze geen vergoeding van het zorgkantoor ontvangt voor de dagen die iemand meer dan deze 42 dagen afwezig is. Daarnaast kan het bed in de tussentijd niet worden gebruikt voor een andere cliënt.
Radar poogt bij minister De Jonge opheldering te vragen hierover. Het voelt wat vreemd dat iemand zo strikt gebonden is aan de zorginstelling waar ze verblijft. Via een woordvoerder komt men terecht bij de NZa; zij stelden immers de regels op. Uit de toelichting van de NZa blijkt dat er 42 verlofdagen zijn, maar ook nog 104 ‘weekenddagen’. Deze dagen mogen desgewenst ook doordeweeks worden ingezet. Reisdagen (vervoer van en naar de zorginstelling) tellen niet mee als verlofdagen. Met deze som blijft de teller dus op 146 dagen staan (een week afwezigheid vraagt dan dus 3 verlofdagen). Ruim voldoende om aan de wensen in de (enigszins uitzonderlijke) casus te voldoen.
De vraag die bij ons gelijk omhoogkomt: zijn de regels dusdanig ingewikkeld dat een zorginstelling er -mede door angst ontstaan uit financiële of registratieve afwegingen- niet uit kan komen? In beleidsregel BR/REG-20124 staat de volgende passage: “De maximaal twee aaneengesloten dagen dat een cliënt afwezig is in een periode van zeven dagen (maandag tot en met zondag), voorheen weekendverlof”. Inderdaad, dat biedt ruimte om verlof behoorlijk op te rekken. Toch blijkt de interpretatie van deze regels lastig te zijn voor zorginstellingen. Niet in de laatste plaats omdat er toch al veel veranderingen zijn in het zorglandschap.
Wij houden ons doorlopend bezig met het analyseren en vertalen van wet- en regelgeving naar de praktijk. Mocht u tegen een dergelijke casus aanlopen en hierover willen sparren, we zijn te bereiken op 088-0406555 of info@fizr.nl voor het stellen van vragen. Ons team helpt u graag!
