top of page
  • Foto van schrijverFizr

Reële tarieven in de langdurige zorg

Hoger beroep zorg door zorgkantoren

Enige tijd geleden bespraken we al het kort geding dat door een aantal zorgorganisaties werd aangespannen tegen de zorgkantoren. Inzet hiervan was reële en kostendekkende tarieven te eisen voor de inkoop van Wlz-zorg. 30 maart deed de rechter in het hoger beroep dat hierna werd ingesteld door de zorgkantoren uitspraak. Net als door de rechter in het kort geding, is ook in hoger beroep geoordeeld dat de zorgorganisaties in hun recht staan. De basis van het oordeel is dat de oorsprong van de (te lage) tarieven niet goed is onderbouwd.


In het hoger beroep wilden de (5) zorgkantoren meer duiding krijgen met betrekking tot de motiveringsplicht. Inhoudelijk wilde de rechter hierin niet meegaan omdat dit niet door een rechter gedaan dient te worden, daar leende deze procedure zich niet voor.


Hoe nu verder?

Eerder werd al besloten dat voor dit jaar de tarieven op het ‘oude niveau’ moesten blijven. In aanloop naar het inkoopbeleid 2022-2023 zullen de zorgkantoren kritisch moeten zijn in hoe ze dit (gewijzigd) vorm gaan geven. Op het moment van schrijven van dit bericht is nog niet duidelijk wat de zorgkantoren exact zullen gaan doen en hoe het aangepaste beleid eruit zal gaan zien. Uiteraard houden we dit nauwlettend in de gaten en zullen we een vervolgbericht plaatsen zodra er meer informatie beschikbaar is.


40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page